Özel Nisa Hastanesi - Haberler - BEBEKLİK ve ÇOCUKLUK DÖNEMİNDE ŞAŞILIK TEDAVİSİ
Online
Randevu
Online
Labaratuvar
?nteraktif
Hesapl?y?c?lar
Hayattayken
Hayat Verin
Hasta ve
Ziyaretçi
Hastan?za
Mesaj Gönderin
Anlasmali
Kurumlar

A’dan Z’ye SAĞLIK Haberleri

BEBEKLİK ve ÇOCUKLUK DÖNEMİNDE ŞAŞILIK TEDAVİSİ

Şaşılık ya da göz kayması gözlerin paralelliğini kaybederek farklı yönlere bakmasıdır. Sık görülür, yaklaşık çocukların %4'ünü etkiler. Şaşılık varlığında bir göz ile düz ve istenen yere bakılırken diğer göz içe, dışa, yukarı veya aşağı doğru kayabilir. Özel Nisa Hastanesi’nden Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ali Aydın “çocuklarda şaşılık” hakkında bilgiler veriyor.

Gözler değişerek kayabileceği gibi devamlı olarak aynı göz de kayabilir. Her iki gözle istenen noktaya bakılırken beynin görme merkezinde bu iki görüntü birleştirilerek tek olarak ve üç boyutlu olarak algılanır. Gözde kayma olduğunda ise beyinde iki farklı görüntü ortaya çıkacağından, beyin kayan gözden gelen görüntüyü baskılayacaktır; bu da o gözde tembellik oluşmasına neden olacaktır.

Şaşılık Ne Zaman Ortaya Çıkar?

Bebeklerde ilk birkaç ayda görme gelişiminin hızlı bir şekilde devam ettiği dönemde kısa süreli yani birkaç dakikalık içe veya dışa olan kaymalar normal kabul edilir. Ancak etraftaki objelere odaklanmanın yapılabildiği 4. aydan itibaren olan kaymalar mutlaka uzman bir göz hekimine danışılmalıdır.

Şaşılıkların Nedenleri

Şaşılıkların büyük kısmının tam olarak nedeni bilinmemektedir. Bazı hastalarda serebral  palzi, down sendromu, hidrosefali, katarakt, glokom, göz tümörleri veya travma gibi durumlar gözlerin paralelliğini bozarak kaymaya neden olabilir. Kaymanın ilk belirtisi gözlerin aynı noktaya odaklanmamasıdır, ancak güneşte bir gözünü kapama, kafasını eğerek veya döndürerek bakma gibi bulgular da kaymanın sonucu olabilir.

Muayene Ne Zaman Yapılmalıdır?

Her çocuk yenidoğan döneminde çocuk hastalıkları uzmanı tarafından, 4 ay- 1 yaş arası ise göz hastalıkları uzmanı tarafından muhtemel göz problemleri (şaşılık, göz tembelliği, kırma kusurları veya katarakt, göz içi tümörler gibi) için muayene olmalıdır. Rutin göz muayenesi çocukla iletişim kurulabilen 3-4 yaş arası ve okul dönemi öncesi 6-7 yaş arasında tekrarlanmalıdır.

Şaşılıkta Tedavi

Halk arasında yanlış inanış olarak bebeklikte olan kaymanın büyümekle zamanla düzeleceği düşünülmektedir. Şaşılık hiçbir zaman büyümekle kendiliğinden düzelmez.

Tedavide amacımız görme gelişimini olumsuz etkilenmeden her iki gözün bir arada kullanılarak gelişiminin sağlanmasıdır. Detaylı bir göz muayenesinin ardında kaymanın sebebine göre tedavi planlanır. Şaşılığa eşlik eden kırma kusuru varsa gözlük verilmesi ile kayma düzeltilebilir. Tembellik varsa iyi gören göze kapatma uygulayarak tedavi edilir.

Gözlük ile düzeltilemeyen şaşılıklarda cerrahi ile gözlerin paralelliğinin sağlanması iki gözün bir arada kullanılmasını ve derinlik hissi kazanılmasını sağlayacaktır. Cerrahi girişim lazerle yapılmaz, gözün etrafındaki kasların yerleri değiştirilerek gözün pozisyonu ayarlanır.



29 Eylül 2017 Cuma

Diğer Haberler